petak, 6. veljače 2015.

Slike prije dvorišta

Slike prije dvorišta

Dvorište je mjesto između privatnog prostora i javne površine, prijelaz iz intimnog svijeta u onaj zajednički, u kojemu moramo funkcionirati u skladu ili neskladu sa živom okolinom. U centru Rijeke, na mjestu propale industrije i još propalijih industrijskih zgrada, u sjeni nekoliko stambenih i malo manje propalih trokatnica nalazi se dvorište mog ateljea, boksačkog kluba i kafića. Sjenovito mjesto ugodno popunjeno kašetama od pive, komadima letava, iverice i furniraraštrkanim stolicama nerijetko posjeti neki stranac, krateći put do parkinga ili u uzaludnoj potrazi za fotokopirnicom, pa svejedno se ovdje osjećam kao na svome. 
Korak dalje, iza zastarijelih željeznih vrata svijet je koji je potpuno moj, dvadesetak kvadrata okruženih zidovima i još barem četiri puta toliko u oslikanim površinama platna. Kad sam u ateljeu to nema značajnije veze s trenutnim vanjskim svijetom, slikam za sebe, tj. iz svoje potrebe( koliko god mi je to nekada zvučalo kao floskula); kada slikam nije važno što se vani događa, i što trenutno ta slika u vanjskome svijetu može učiniti, pa opet, slika će, kad dođe vrijeme ipak postati dio onoga svijeta i naći svoje mjesto, oduvijek je povezana s onom drugom stranom; što bi još slika mogla biti/postati u odnosu s drugim slikama, mjestima, ljudima mogao bih definirati kao jedan dio tog impulsa koji mi neprestano misli vraća na slikanje i koji mi, na kraju krajeva, ne dopušta da da ikakav drugi posao radim s većim zadovoljstvom i angažmanom od slikanja vlastitih slika (ili nekog drugog oblika  kreacije).
Atelje "Dvorište" aktivno postoji poslijednjih godinu dana, no za početak predstavit ću neke slike nastale ranije, u preinačenoj spavaćoj sobi- koja je ipak imala jednu i jedinu prednost pred ateljeom , a to je visina stropa od 3,15m- iz vremena kada sam tek počeo shvaćati da je slikarstvo to čime bih se volio baviti u životu, daleke 2012. godine.

Ulje/platno, formati od 120-150 cm (po dužoj stranici), 2012.-2013.

Amigo

DruckereiMistična zamišljenost

Situacija koja se razvija

Nema komentara:

Objavi komentar